Skip to content
Dziś jest: 16 lipca, 2024
Stan powietrza: Brak indeksu (2024-07-16 04:25:09)
Urząd czynny 07:00 - 15:00
Godziny otwarcia: 
Konkurs kulinarny na Libiąskie Barbarki rozstrzygnięty!

Jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo wszystkie ciastka zgłoszone do Konkursu Kulinarnego „Libiąskie Barbarki lokalny przysmak gminy Libiąż” były smaczne. Wygrało to przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gromca – kruche, maślane, wykonane według lokalnego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie, który jest w kole od ponad 60 lat.

Od dwóch lat oficjalną patronką Libiąża jest św. Barbara. Stąd pomysł na konkurs kulinarny Libiąskie Barbarki, który Gmina Libiąż ogłosiła we wrześniu ubiegłego roku. Współorganizatorem było Katolickie Stowarzyszenie Wychowawców w Libiążu. Zgłaszać mogli się mieszkańcy (indywidualnie i grupowo), a także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, fundacje oraz inne organizacje formalne i nieformalne działające na terenie gminy. W sumie otrzymaliśmy 12 zgłoszeń. Niestety, zaplanowany na 19 października ub. roku finał musiał zostać odwołany z powodu pandemii i związanych z nią obostrzeń. Konkurs udało się rozstrzygnąć dopiero w tym roku. Finał odbył się 7 września w Kawiarni Nisza Libiąskiego Centrum Kultury. Ciastka dostarczyło 5 uczestników: 4 mieszkańców oraz KGW Gromiec.

Celem Konkursu było promowanie produktów i tradycji lokalnych, a także aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Wypieki oceniała Komisja Konkursowa powołana przez burmistrza Libiąża. W jej skład weszli: Antoni Buchała – zastępca dyrektora ZS KSW w Libiążu (przewodniczący Komisji), Sebastian Schrom – szef kuchni w Restauracji La Rossa w Oświęcimiu, uczestnik III edycji programu Hell’s Kitchen, Teresa Wojciechowska – dyrektor Libiąskiego Centrum Kultury,  Marek Grabski – kierownik działu merytorycznego LCK, Łucja Proksa – radna Rady Miejskiej w Libiążu oraz Magdalena Kozak – kierownik Wydziału Rozwoju, Bezpieczeństwa i Cyfryzacji Urzędu Miejskiego w Libiążu.

Zgodnie z regulaminem oceniany był smak ciastka (1-10 pkt), estetyka ciastka (1-5 pkt) oraz związek z lokalną tradycją (1-3 pkt.).

Zależało nam na tym, by zwycięskie ciastko było suche i łatwe do przechowywania, wykonane wyłącznie z polskich produktów bez egzotycznych dodatków – mówi Antoni Buchała, zastępca dyrektora ZS KSW w Libiążu, pomysłodawca konkursu.

 W regulaminie dopuszczone zostało jedynie użycie wanilii, cynamonu, kakao i wyrobów z kakako oraz przypraw korzennych, które zadomowiły się w polskiej kuchni. Z racji faktu, że Libiąż jest gminą górniczą, ciastko miało nawiązywać do tradycji górniczych.

Po przeliczeniu punktacji I miejsce i nagrodę finansową w wysokości 1.000 zł otrzymało ciastko nr 4 przygotowane przez panie z KGW Gromiec, II miejsce i nagrodę w wysokości 500 zł ciastko nr 3, którego autorką jest pani Joanna Żerelik, a III miejsce i nagrodę w wysokości 200 zł ciastko nr 5, przygotowane przez Patryka Maciejowskiego, najmłodszego uczestnika konkursu.

 – Do konkursu zgłosiłyśmy ciasteczka kruche, maślane, przygotowane zgodnie z tradycyjnym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, który w naszym kole jest od ponad 60 lat. Ciastko jest proste i szybkie do przygotowania – mówi Melania Mańka, przewodnicząca KGW „Gromcaneczki”.

Gospodynie z Gromca mają nadzieję, że każdemu, kto skosztuje ich wypieków, powrócą wspomnienia, które na nowo pozwolą odkryć smaki zapamiętane z dzieciństwa. 

–  Idea konkursu była taka, by powstała receptura lokalnego przysmaku, która zostanie następnie wykorzystana do przygotowania gotowych wypieków, a Libiąskie Barbarki staną się znakiem rozpoznawczym Libiąża na wzór poznańskich rogali świętomarcińskich czy toruńskich pierników – podkreśla burmistrz Jacek Latko.

Libiąż planuje je serwować podczas wydarzeń gminnych, a także wręczać gościom jako gadżet promocyjny. Być może trafią również do sprzedaży.

Zamysł inicjatywy jest bardzo ciekawy, ciastko jako wizytówka miasta to bardzo trafny pomysł. Same ciastka zgłoszone do konkursu były amatorskie, ale po przejęciu sprawy przez doświadczonego cukiernika nabiorą zapewne nieco świeżości i finezji. Życzyłbym sobie, aby każde miasto stawiało tak duży nacisk na tego typu formę marketingu- komentuje Sebastian Schrom, członek Komisji Konkursowej.

Na finał konkursu ciastka zgłosiło 5 uczestników, w tym KGW z Gromca.
Zwycięskie ciasteczka przygotowane przez gospodynie z Gromca.
Ciasteczka Joanny Żerelik, które zdobyły II miejsce.
Wypieki przygotowane przez Patryka Maciejowskiego, zdobywcę III miejsca.
Oceniając wypieki Komisja Konkursowa brała pod uwagę trzy kryteria m.in. estetykę ciastek.
Jury podczas obrad.
Przewodniczący Komisji Konkursowej Antoni Buchała z przedstawicielkami KGW Gromiec, które zdobyły nagrodę w wysokości 1000 zł.
Za zajęcie II miejsca Joanna Żerelik otrzymała nagrodę w wysokości 500 zł.
Najmłodszy uczestnik Konkursu, Patryk Maciejowski, zdobył III miejsce i nagrodę w wysokości 200 zł.
Uczestnicy Konkursu wraz z członkami Komisji Konkursowej
Zaproszenie Burmistrza Libiąża do udziału w pracach Komisji Konkursowej przyjął Sebastian Schrom, szef kuchni w Restauracji La Rossa w Oświęcimiu, uczestnik III edycji programu Hell’s Kitchen